Esineen tarina

"Esine: Ihmisen valmistama, käsin kosketeltava asia; tavara."
 Suomenkielen sivistyssanakirja 2010.

Esine.fi on paikka, johon olen kerännyt kuvamateriaalia ja kertomuksia esineistä, jotka aiheuttavat jonkin sortin tunteen sisälläni oli se sitten hämmennystä, ihailua tai valmistajan kädentaitoihin kohdistuvaa puhdasta kateutta. En ole uniikkien esineiden keräilylle uskoutunut miljonääri, antiikkikauppojen tinkaajamestari, ompeluseura-aktiivi, enkä ole koulutukseltani artesaani. Olen lähes kolmekymppinen mieshenkilö, joka harrastaa urheilua, kulttuuria ja matkustamista sopivassa suhteessa. Arvostan perinteisiä kädentaitoja, puhtaita luonnonmateriaaleja ja patinoituneita Wanhan ajan esineitä, jotka ovat näyttäviä ja edelleen käyttökelpoisia. Asun tällä hetkellä Sydneyssä, Australiassa, joten uudenlaiset esineet muokkaavat ympäristöäni. Tästä minun blogissani on kyse.

Mikä on mielestäni uniikki esine? Ollakseen uniikki esineen ei välttämättä tarvitse olla ainoa laatuaan, kuten monet käsityöt, jotka ovat tekijäkohtaisesti yksilöllisiä valmistusprosessinsa kautta. Uniikkeja ovat myös esineet, jotka pystyvät kertomaan löytäjälleen yksilöllisen tarinan. Esineet, jotka ovat kestäneet omassa ympäristössään vuosikymmenten ajan eivät jaa kahta täysin samanlaista historiaa ja ovat siten ansainneet uniikin tarinansa.

Entä miten esineestä tulee uniikki? Esineet, joiden valmistuksessa ensisijainen ajatus on klassisen esteettisyyden lisäksi ollut sen käyttötarve ja käyttöikä, kestävät aikaansa paremmin ja palvelevat omistajiansa sukupolvelta toiselle. Samaa emme voi sanoa kovinkaan monista tehotuotantomenetelmin valmistetuista kulutustuotteista, jotka ovat tehty palvelemaan syklitrendejä, eivätkä käyttötarkoitustaan.

Esine.fi toimii kuvablogina, jossa esitellään esineitä ja kädentaitoja niin koti-Suomesta, kuin myös maailman toreilta ja ullakoilta. Saattaapa joku jopa löytää idean sisustamiseen, pukeutumiseen, lahjan ostoon (tai tekoon) tai vaikkapa omiin käsitöihinsä. Itse aion niin tehdä.

Lähetä palautetta tai kerro tarina jostain sinun mielestä esittelemisen arvoisesta esineestä. posti@esine.fi

Leave a Reply

Your email address will not be published.