Merkitykselliset juhlapyhien esineet

Joulu on perinteisesti antamisen aikaa, jolloin hyvin monenlaiset esineet poistuvat kauppojen hyllyilta saaden vahittaistavarakauppiaiden suupielet vaantymaan messingille. Hyvin monesti antamisen ilo ja pyhapaivan viesti kuitenkin unohtuvat jouluostoksilla maanpaallista helvettia muistuttavissa ruuhkaisissa kulutusparatiiseissa. Verenpaine kohoaa ilman anemialaakitystakin, kun epatoivoisesti yritat loytaa juuri sita oikeaa lahjaa sille puolitutulle serkun vaimolle tai 13-vuotiaalle varhaisteinille tietaen, etta on n. 50% mahdollisuus, etta han tulee pitamaan kyseista esinetta taysin tarpeettomana. Lahjan ostamisessa on yksinkertaisesti liian monta variaabelia, jotka voivat menna vikaan.
Joulukoristeet tuovat myos oman mausteensa Jouluun. Nuo kerran vuodessa esille laitettavat saihkyroyhelot, kuusenkoristeet ja valkkyva pukinreki poroineen asumuksen etupihalla ovat olennainen osa Jouluun valmistautumista. Joka nurkka taytyy olla vallattu jos jollain tontulla ihan vain Joulun kunniaksi. Meilla kaikilla on kuitenkin omat erityiset Joulufiksaatiomme, esineet, joista tunnistamme rauhoittumisen hetken koittaneen. Vaitan, etta muoviset tusinakuusenkoristepallot eivat ole se tekija jota ilman Joulun vietto ei onnistu. Itselleni kyseiset esineet ovat suvussamme kulkeneita perinteikkaita Jouluesineita tai jokin sukumme jasenen kasityo.

Viime Jouluni vietin hieman erilaisessa ymparistossa Australian Tasmaniassa. Paikka ei varsinaisesti tuo Pohjoisen pojalle sita perinteista Joulun tunnelmaa, johon olennaisena osana kuuluvat mm. pitkat kalsongit. Tormasin kuitenkin eraaseen pikkuputiikkiin n. 500 hengen pikkukylassa Tasmanian Itarannikolla, joka toi minulle Jouluisen tunteen pilkahduksen. Vanha pariskunta omisti liikkeen, jossa he myyvat ainoastaan kasintehtyja, vanhan ajan jouluesineita. Vuodenajasta riippumatta. Mielestani tama kuvastaa hyvin paitsi perinteikkaiden koriste-esineiden merkitysta elamassamme, myos mahdollisuutta tehda elamassamme sita mika on meille tarkeaa. Oli se sitten Jouluputiikki 500 hengen saaristolaiskylassa tai jotain ihan muuta.

This entry was posted in Käsityöt and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.