Bambu – Aasian kestosuosikki luonnonmateriaali

Käydessäni ensimmäistä kertaa idän helmessä, Hong Kongissa viime vuoden kesäkuussa, käytin aikani lähinnä pilvenpiirtäjien töllistelyyn, hyvästä ruoasta nauttimiseen ja rentoutumiseen. Kyseessä oli ainoastaan muutaman päivän mittainen stop-over matkalla Sydneyyn. Käydessäni Honkkareissa uudelleen tämän vuoden kesäkuussa alue oli jo huomattavasti tutumpi ja pystyin keskittymään enemmän pienten yksityiskohtien bongailuun kaoottisen kaupunkimiljöön keskellä. Yksi asia minkä huomasin tuolla reissullani oli bambun tehokäyttö rakennusmateriaalina ja raaka-aineena. Bambua käytetään Aasiassa niin huonekaluissa, käyttö- ja koriste-esineissä, kuin myös ylhäällä satojen metrien korkeudessa kieppuvien rakennusmiesten “telineinä”. Luottamus materiaaliin täytyy olla kohdallaan kun oma henki on kyseessä. Hullut.

Yksi maailman nopeimmin kasvavista kasvilajikkeista omaa pitkät perinteet Aasiassa. Miten tuota kasvia voitaisiin sitten käyttää paremmin hyödyksi myös muualla maailmassa? Bambun hyödyt ovat sen ekologisuudessa ja kestävyydessä. Bambun kevyttä ja kestävää rakennetta on hyödynnetty mm. polkupyörissä, joka onkin yhä suositumpi tapa valmistaa fillari Aasiassa. Myös kevyet, mutta vankat bambusta tehdyt design -huonekalut, matot, korit, tekstiilit ja erityisesti bambulattiat ovat valtaamassa markkinoita idän lisäksi myös lännessä. Myös kotimainen Artek on ottanut bambun käyttöönsä huonekaluissaan (kuva yllä). Bambu tarjoaakin ekologisen vaihtoehdon monille puulajikkeille sen levinneisyyden, nopean kasvutahdin ja käyttöiän puolesta. Lisäksi se on myös hyvin näyttävä materiaali. Hiljalleen bambua alkaa näkymään myös meidän länkkäreiden olohuoneissa, keittiöissä ja autotalleissa erilaisten esineiden muodossa. Mielestäni bambu tuokin hyvän lisän omien luonnonmateriaaliemme sekaan ja muistuttaa meitä idän ja lännen yhteistyön merkityksestä taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.

Lisätietoa bambutuotteista ja bambusta materiaalina löydät esim.
Greenstonen sivuilta.
This entry was posted in Design, Käsityöt and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.