Sarvet seinällä – luonnon käsityö, luonnollista tai ei.

En aio lähestyä aihetta eettisten kysymysten kautta liian syvällisesti tai muuten allekirjoittanut on verbaalisesti syvällä suonsilmäkkeessä pikemmin kuin huomaakaan. Mainitsen kuitenkin, että ajatus seinäkoristeesta joka on joskus ollut osa elävää olentoa on jokseenkin irvokas. Samaan aikaan se on kuitenkin osa tuhansien vuosien aikaista perinnettä ja kuvastaa tietyllä tavalla elämän kiertokulkua ja ihmisen asemaa osana sitä. Vuosituhansien ajan ihmiset ovat esitelleet saavutuksiansa erilaisin koristein, jotka ovat parantaneet heidän statustaan muiden silmissä. Ennen ne olivat metsästyssaaliiden ravinnoksi kelpaamattomat osat, jotka kuvastivat ihmisen ylivertaisuutta ja taitoa tarjota ravinto perheelleen. Nykysukupolven tapa esitellä saavutuksiaan ovat esimerkiksi nopeat autot, suuri asuintila ja näyttävä vaatetus.

Mitä peuran, hirven, poron tai muiden metsästettävien olentojen sarvet seinälläsi sitten kertovat sinusta? Itse koen asian jokseenkin luonnollisena sillä se muistuttaa miten ihminen on osa luontoa, niin hyvässä kuin pahassakin. Mielestäni on luonnollisempaa pitää seinällä sarvia, jotka ovat peräisin ravinnoksi päätyneen, osana elämän kiertokulkua olevasta eläimestä, kuin esim. muovisia tekosarvia, joiden valmistaminen kuormittaa luontoa moninkertaisesti. Se onko sarvitrofee seinällä esteettisesti oikein on täysin maku asia. Mitään käytännön hyötyähän esineestä ei ole (kenties lakkitelineenä?). Itse törmäsin kyseiseen sarvitrofeeseen läheisen käsityöliikkeen pihalla ja mieleni vaelsi saman tien mökille Suomen karun kauniiseen saaristoon ja vuoristomajalle Sveitsin Alpeille. En kuitenkaan välttämättä näe kyseistä esinettä kolmiossa Helsingin Kannelmäessä.

Lisätietoa sarven käytöstä luonnonmateriaalina löydät Lumon sivulta.

Ammattilaisen valmistaman sarvitrofeen voit löytää esim. Rautasarvesta.
This entry was posted in Käsityöt and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.