Lukijakertomus: Vintage kynttilänjalka kiteyttää kitsastelun idealogian.

Vanha ja kauniisti patinoitunut messinkinen kynttilänjalka on yksi niitä harvoja esineitä, joita minulle on jäänyt muistoksi lapsuudenkodistani. Kynttilänjalka on kolmihaarainen perinteisen mallin mukaan ja juhlavuutta uhkuva. Siinä on kuitenkin yksi erikoispiirre. Vaikka kolmelle kynttilälle näyttäisi olevan paikka, siihen mahtuu vain yksi kynttilä keskelle ja sivuhaarat ovat vain silmänlumetta. Kynttilänjalka on aito laihialainen tuote, missä pyritään nauramaan makeasti laihialaisten sairaalloisenkin nuukalle imagolle. Siihen on painettu teksti ”yksikin piisaa”, mikä kehottaa kynttilän polttajia säästäväisyyteen ja tarkkuuteen. Kynttilänjalka oli ei-laihialaisen äitini kirjahyllyssä vuosikymmenet, ehkä siksi, että se sopi hyvin yhteen pitsiliinojen kanssa.

Laihialaisuus on äärimmäisyyteen vietynä ahneutta, missä kaikki täytyy saada itselle ja mieluimmin heti. Mutta aidossa laihialaisuudessa nauretaan juuri tälle ahneudelle, saituudelle ja neuroottiselle itaruudelle, joten laihialaisuus onkin jotain muuta. Laihialaisuus olikin ehkä vihreyttä jo kauan ennen vihreää liikettä. Se oli kierrätystä jo kauan ennen kuin Pariisin kirpputoreista tuli trendikkäitä. Laihialainen sanookin, ”muualla nuukuus on pakollista, meillä se on vapaaehtoista”. Vaikka laihialainen siis pesisikin vessapaperinsa ja kertakäyttömukinsa, hän ei tee sitä siksi, että hänellä ei ole varaa ostaa uutta. Hän juo kahvinsa kymmenen kertaa pestystä kahvimukista, koska sitenkin voi kahvinsa juoda ja pahvimukeja ei tuhlaannu.

Syvimpänä ajatuksena on käyttää ja kuluttaa esineitä, vaatteita ja luontoa vain sen verran kuin elääkseen tarvitsee. Kaikesta turhasta statuksesta maksaminen on aidolle laihialaiselle kauhistus. Eräs kuuluisa pohjalainen yrittäjä ajeli aina halvalla itäautolla, vaikka hänellä olisi ollut varaa ostaa useitakin saksalaisia autoja pihaansa koristamaan. Hän valitsi ladan, koska se oli edullinen ylläpidettävä ja sillä pääsi eteenpäin. Samaa ajatusta on Ingvar Kampradin huolella rakennetussa imagossa. Hän ei matkustele businessluokissa, koska katsoo olevan turhaa maksaa mielikuvista. Laihialaisuus taloudellisena ideologiana on siis levinnyt kansainvälisempiinkin piireihin. 😉

Messinkisen kynttilänjalan viesti on siis säästäväisyys siellä, missä se on mahdollista. Se on taloudellista ajattelua, missä parhaimmillaan haetaan yhteistä hyötyä. Vaikka haluaisitkin asettaa kynttelikköön kolme kynttilää, se ei salli sinulle sitä, vaan karsii käyttäjän tuhlailevia piirteitä. Siinä viestissä on myös paikka välittämiselle ja huolenpidolle. Kun kolmihaaraiseen kynttilään asetetaan vain yksi kynttilä, ajatuksena voisi olla, että anna ne kaksi kynttilää niille, joilla ei ole yhtään.

Lähettäjä: Liisa

Suomen antiikin sivuilta voit löytää vastaavanlaisia messinkisiä 
antiikki- ja vintage  -kynttilänjalkoja.
http://www.suomenantiikki.fi/kynttilanjalat.htm
This entry was posted in Vintage -esineet and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.