Lukijakertomus: Pläkkilyhty tuo valoa pläkkiin vuodenaikaan.

Alkuperäisen pläkkilyhdyn design ja idea on peräisin Pohjanmaalta, jossa pohjalaisnaiset ottivat pläkkipeltisen lyhdyn mukaan kirkkoon ja panivat hameen alle lämmittämään jalkoja. Hameenaluslyhdyt eivät ole kuitenkaan ainoastaan pohjalainen ilmiö, vaan samankaltaisia lyhtyjä löytyy muistakin maista. Pläkkilyhty on myös palkittu idealtaan ja toteutukseltaan parhaana Suomessa suunniteltuna ja toteutettuna esineenä. Alkuperäisen mallin mukaisen design -lyhdyn tunnistaa pohjassa olevasta leimasta jossa lukee: Läkki ja lelu, A Gråholm, Vähäkyrö. (Pohjalainen 27.7.2010)

Suomi on pieni, mutta kaunis maa. Täällä voit törmätä kauniiseen ja yksinkertaiseen käsityöhön, joka saa vain hetkeksi hiljentymään ja nauttimaan. Syksy ja talvi tuo mukanaan pimeyden, mutta siitä voi löytää paljon kaunista. Kynttilän valo, joka kajastaa pläkkilyhdyn läpi, rauhoittaa rankan päivän jälkeen ja samalla tuo valoa pimeään iltaan. Ei ulkona riehuva räntäsade ja myrsky häiritse, kun istun juomaan kupin kahvia ja nauttimaan valosta, joka pilkahtelee kauniista pläkkilyhdystä. Lyhdystä joka on valmistettu käsityöllä, jokaista saumaa harkiten ja tarkasti työstettynä.

Lyhdyn tuoma kynttilän tuoksu tuo pakostakin mieleen Joulun, perheen ja rauhoittumisen. Elämässä on paljon pieniä asioita ja esineitä, jotka tuovat mukanaan mielikuvia, muistoja ja aina hyvän mielen.

Lähettäjä: Mari

Lue lisää aidoista ja alkuperäisistä Vähäkyrön pläkkyreistä
Pohjalaisen sivulta.
This entry was posted in Design, Käsityöt and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.